AbbVie (ABBV)

Selskapets historie

AbbVie ble notert som eget selskap på New York-børsen i januar 2013. Før det, var det en del av Abbott Laboratories, en farmasøytisk produsent og forskningsselskap fra Illinois, USA. Selskapet bestemte seg for å dele seg i to – Abbott, som skulle lage apparater og utstyr, og AbbVie, en forskningsbasert farmasøytisk produsent.

Den farmasøytiske delen, som ble AbbVie, hadde hatt stor suksess med Humira. Patenten til dette produktet var imidlertid i ferd med å utløpe. AbbVie begynte umiddelbart å gå til anskaffelse av andre farmasøytiske produsenter og patenter, bl.a ImmuVen og duvelisib, i samarbeid med Infinity Pharmaceuticals.

AbbVie har forsket mye på immunologi og produserer bl.a. legemidler som demper bivirkninger av andre behandlinger, deriblant kreftbehandling. I tråd med dette, har selskapet et lisensiert, cannabisbasert produkt på markedet som heter Marinol. Dette produktet blir brukt til å dempe kvalme i forbindelse med cellegiftbehandling.

Investere i AbbVie: Det du trenger å vite

  • AbbVie-aksjen åpnet på USD 33,00 på New York-børsen 14. desember 2012. Selskapet ble lansert noen få uker senere, i januar 2013. Det var jevn og stabil avkastning på aksjen frem til andre halvdel av 2017, da den opplevde en økende interesse blant investorer.
  • Det var på dette tidspunktet at AbbVie lanserte Humira. Preparatet sto overfor rettslige oppgjør sammen med andre lignende produkter – i tillegg til tvil om at produktet var helt trygt.
  • Til tross for disse bekymringene steg AbbVie-aksjen til USD 123,21 den 26. januar 2018.
  • Per 28. desember 2018 var aksjen verdt USD 91,12.
  • Marinol er kun ett av AbbVies farmasøytiske produkter. Selv om selskapet kan ri på cannabis-bølgen, er det lite sannsynlig at det kommer til å lide hvis legalisering ligger langt fremme i tid. Mange investorer anser AbbVie for å være en solid investering, siden selskapet ikke beror på ett enkelt produkt – i motsetning til mange andre farmasøytiske operasjoner.
  • AbbVie-aksjen fikk en liten dipp på NASDAQ-børsen mot slutten av 2018. Dette har imidlertid ikke påvirket investorenes tillit. Aksjen forventes å holde seg stabil gjennom året. AbbVie-aksjens kurs i begynnelsen av 2019 kan være så lav som den kommer i overskuelig fremtid.
  • De tidligere problemene med Humira er så å si glemt bort, og AbbVie har siden produsert Imbruvica og Mavyret. Disse produktene inneholder ikke cannabis og tar sikte på å hjelpe kreft- og HIV-pasienter. De to produktene alene var verdt USD 4 milliarder i 2018.
  • Kommende AbbVie-produkter er blant annet Venclexta, Orilissa, risankizumab og upadacitinib. Disse har fått grønt lys av det amerikanske mattilsynet US Food and Drug Administration (FDA) og kommer trolig til å bli gode inntektskilder for selskapet.
  • AbbVies avkastning for 2019 forventes å bli 4%.

De som ønsker å investere i AbbVie-aksjen, bør sette seg inn i den farmasøytiske sektoren, særlig når det gjelder prognoser for cannabis-markedet.

Handle i ABBV