Amazon (AMZN)

Selskapets historie

Amazon, grunnlagt i 1994 av Jeff Bezoz, er verdens største detaljist på nett. Selskapets hovedkontor ligger i Seattle, i Washington. Bezoz undersøkte hvilke produkter som ville egne seg best til salg på nett. Han valgte bøker på grunn av høy etterspørsel lavt prisnivå, samt det store utvalget av tilgjengelige utgivelser. I løpet av to måneder steg salget på Amazon til 20 000 i uken. 

Etter den innledende suksessen, var Amazon raskt ute med å legge til flere produkter, inkludert DVD-er, mp3-nedlasting, møbler, klær, leker, mat og smykker. Amazon lager også egne lesebrett og nettbrett, og selger eBøker. 

Amazon er et globalt selskap med egne nettsider for USA, Storbritannia, Frankrike, Canada, Italia, Tyskland, Spania, Australia, Brasil, Japan, Kina, India, Mexico og flere, med fraktalternativer for enda flere land. 

Investere i Amazon: Ting du bør vite

  • Amazon ble børsnotert den 15. mai 1997, til 18 USD per aksje. Aksjen omsettes på NASDAQ-børsen, i likhet med de fleste Internett-selskapene.
  • Amazons opprinnelige forretningsplan hadde ikke medregnet lønnsomhet i de første fire til fem årene. Aksjonærene klaget i begynnelsen over den trege veksten, men etter at dot-com-boblen sprakk i 2000, overlevde Amazon og begynte å tjene penger. 
  • Førti prosent av salget til Amazon drives av partnerprogrammet deres, Amazon Associates, og fra tredjepartsforhandlere. 
  • Amazon er en verdensledende leverandør av skydata-tjenester. Skyløsninger blir stadig viktigere, derfor vil Amazon fortsette å gjøre det bra hvis de kan holde seg i forkant i dette markedet.  
  • Medlemstjenesten til Amazon, Amazon Prime, tilbyr gratis 2-dagers levering, videostrømming og andre tjenester til en fast pris. Prisøkninger for denne tjenesten har potensiale til å drive aksjen opp eller ned, avhengig av hvordan forbrukerresponsen tolkes og om publikum er villige til å betale mer for Prime. 

Amazon startet som en Internett-bokhandel, og har bare i løpet av et tiår blitt et Internett-hypermarked, en teknologiplattform, en ordre- og logistikkplattform, en reklameplattform, og mer. Alle som ønsker å handle i Amazon-aksjen bør sette seg inn i selskapet og lage en analyse før de investerer. 

Handle i AMZN