Insys (INSY)

Selskapets historie

Insys Therapeutics ble dannet i 1990 i Arizona, USA, av John Kapoor. Administrerende direktør er Saeed Motahari, som tok over fra Kapoor da han pensjonerte seg i 2017. Insys er best kjent for å produsere Subsys, en spray som inneholder den kraftige opioiden fentanyl. Subsys, som sprayes under tungen og gir effektiv smertelindring, er spesielt verdsatt av kreftpasienter.

Selskapet produserer også Syndros, et syntetisk cannabinoid. I stedet for å risikere å dyrke cannabis, har dette gjort det mulig for Insys å utforske potensialet til cannabinoid for mange ulike medisinske tilstander. Syndros er godkjent av US Food and Drink Administration (FDA) for lindring av kvalme, søvnapné og hiv-relatert anoreksi.

Insys har vært involvert i politiske kampanjer for å motvirke legalisering av cannabis i Arizona. Selskapet har investert tungt i nye cannabinoidprodukter, og motstandere anklager Insys for å prøve å beskytte denne investeringen. Hvis cannabis blir legalisert, vil det bli mye lettere å få tilgang til plantens medisinske fordeler uten Insys.

Investere i Insys: Det du trenger å vite

  • Insys-aksjen ble omsatt for USD 4,07 på NASDAQ 3. januar 2019. Dette var en nedgang i forhold til USD 4,35 på samme tid i 2018. Den høyeste kursen aksjen oppnådde i 2018 var USD 10,70.
  • Til sammenligning nådde kursen på Insys-aksjen USD 44,92 i juli 2015. Aksjen led kraftig nedgang på slutten av 2015 og inn i 2016. Fra en topp på USD 18,37 i august 2016, har det årlige gjennomsnittet vært jevnt lavere enn dette og falt år etter år.
  • I august 2018 inngikk Insys et forlik med det amerikanske justisdepartementet og måtte betale USD 150 millioner etter å ha blitt saksøkt for å bestikke leger som foreskrev Subsys.
  • Subsys er basert på det syntetiske stoffet fentanyl, en syntetisk opioid som er ti ganger sterkere enn morfin. Det er ekstremt vanedannende og har bidradd til en økende folkehelsekrise over hele Nord-Amerika. Insys grunnlegger Kapoor vil også møte justisdepartementet i retten i en separat sak.
  • Etter å ha blitt saksøkt av det amerikanske justisdepartementet, har Insys jobbet hardt for å forbedre sitt offentlige image og sine arbeidsrutiner. I tillegg til å ha byttet ut styrets medlemmer, har selskapet begynt å fokusere på cannabinoider.
  • Insys har søkt om to NDAer (konfidensialitetsavtaler) for nye cannabisbaserte produkter for 2019. Disse er begge nesesprayer som erstatter opioid-basisen i Subsys med aktive cannabinoid-forbindelser.
  • Siden kursen på Insys-aksjen er ekstremt lav, per januar 2019, kan aksjer i dette selskapet være en klok investering. Hvis de lykkes med sine planer, har de den erfaringen og infrastrukturen som skal til for å være verdt langsiktig interesse.

De som ønsker å investere i Insys-aksjen, bør analysere det terapeutiske preparat-markedet i lys av potensielle legaliseringer.

Handle i INSY